"Η Αίγινα των ονείρων μας". Πρωτοβουλία για κοινή δράση.


"Η Αίγινα των ονείρων μας". Πρωτοβουλία για κοινή δράση.
06.04.08

Tην Κυριακή που μας πέρασε, (6/4/08) στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, που αφορούσε την πρωτοβουλία του συλλόγου των Ενεργών Πολιτών Αίγινας για τη συνεργασία των φορέων του νησιού. Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε σαφώς διερευνητικό χαρακτήρα και αποτελούσε μία πρώτη επαφή με συλλόγους και φορείς ώστε να ακουστούν προτάσεις και απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ουσία της πρότασης των Ενεργών Πολιτών ορίζεται από τις προοπτικές συνολικής συνεργασίας συλλόγων και φορέων που πιθανών θα μπορούσαν να ανακύψουν στη βάση μιας κοινής πλατφόρμας επικοινωνίας και δράσης.
Στόχος η ενοποιημένη αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν το νησί. Τα οφέλη που θα προέκυπταν μέσα από μία ευρεία επικοινωνία, δυνητικά θα μπορούσαν να είναι η αμεσότητα, ο πλουραλισμός των απόψεων, η στοχευμένη δράση και η μαζική ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.

Στην πρώτη αυτή συγκέντρωση μετείχαν 15 φορείς του νησιού, αριθμός μικρός σχετικά με το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στην Αίγινα. Αποτελεί όμως ένα πρώτο βήμα σε μία έτσι και αλλιώς σύνθετη προσπάθεια, που επικοινωνιακά απαιτεί λεπτούς και εξειδικευμένους χειρισμούς.

Στο περιεχόμενο της συνάντησης υπήρχε καταρχήν ένα συναινετικό κλίμα απέναντι στην από κοινού αντιμετώπιση ζωτικών θεμάτων όπως η αστικοποίηση του νησιού και τα προβλήματα που ανακύπτουν από αυτήν, έγινε αναφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τέθηκαν θέματα που αφορούν το νερό, τις εθελοντικές δράσεις και έγιναν κάποιες πρώτες προτάσεις για τη νομική ή άλλη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η κοινή προσπάθεια.

Εκ των πραγμάτων από την πρώτη αυτή συνάντηση δεν μπορεί να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τους ορατούς τρόπους δράσης που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία, το χρονικό ορίζοντα που θα χρειαστεί για να αναπτυχθούν οι εσωτερικές της δομές και το κατά πόσο και με τι ρυθμούς θα καταφέρει να επιτύχει την αναγκαία διεύρυνση στο σύνολο των συλλόγων και των φορέων. Το πρώτο βήμα όμως έχει γίνει και η πλειοψηφία των αντιπροσώπων που συμμετείχαν φάνηκε να αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν επωφελή αποτελέσματα από την ενοποιημένη δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: